Στοιχεία – σοκ για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας!


Εχει δημοσιευθεί πολλές φορές αλλά πιστεύω ότι δεν έχει τύχει της ανάλογης σοβαρότητας, και εδώ η άγνοια ΣΚΟΤΩΝΕΙ!
Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να το μάθετε ΟΛΟΙ…

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Οι λαμπτήρες ενέργειας, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, είναι αδιαμφισβήτητα μία καινοτομία στο χώρο της φωταγώγησης και του ηλεκτρισμού. Τα οφέλη από τη χρήση τους είναι τεράστια και σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Η τιμή αγοράς τους σε αναλογία με τη διάρκειά τους είναι πλέον κάτι παρά πάνω από ικανοποιητική. Η παγκόσμια εξοικονόμηση ενέργειας δε, ανέρχεται σε ποσοστά που έχουν βοηθήσει καταφανώς το περιβάλλον.
Οικολόγοι και ακτιβιστές έχουν δώσει κατά το παρελθόν μάχες με τα εργοστάσια παραγωγής των παλιών ενεργοβόρων λαμπτήρων και τελικά κατάφεραν βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους αντικαταστήσουν.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες για τις οποίες ελάχιστοι έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Οι νέοι λαμπτήρες ενέργειας στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μία ποσότητα υδράργυρου που εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους. Όσο οι λάμπες αυτές λειτουργούν κανονικά είναι τελείως ακίνδυνες. Κανείς όμως δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύον σε περίπτωση που ένας λαμπτήρας ενέργειας σπάσει.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανακύκλωση των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι υποχρεωτική για όλους σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί. Το σπάσιμο μίας τέτοιας λάμπας ισοδυναμεί με μία μικρή καταστροφή. Η εξάτμιση των 5 mg υδραργύρου που περιέχεται μέσα σε έναν λαμπτήρα, μπορεί να προκαλέσει από βλάβες στα μάτια και στο δέρμα, μέχρι χρόνια προβλήματα στο συκώτι και καρκινογενέσεις.

Σε ενημερώσεις άλλων χωρών σχετικά με την επικινδυνότητα μίας σπασμένη λάμπας, χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής ενέργειες: «Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε. Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού. Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν.
Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει».


Ακούγεται βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας μία σπασμένης ενεργειακής λάμπας.
Οι ηλεκτρολόγοι διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες.

Η προσοχή μας όμως πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους επιρρημάτων, αλλά υποχρεωτικά και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης τα οποία βέβαια είναι προς το παρόν ελάχιστα και θα πρέπει να ψάχνει κανείς για να τα βρει.

Οι λαμπτήρες ενέργειας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο περιβάλλον και στην οικονομία του ρεύματος στα σπίτια μας, όμως κάθε καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί, το συντομότερο δυνατό, για την προσεκτική χρήση τους και για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, ειδάλλως μπορούν να αποβούν μοιραίοι.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Λάμπες οικονομίας:
Το ΕΓΚΛΗΜΑ που κανένας δεν μας είπε 

Πόσο βλαβεροί είναι οι νέοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας; Είναι πράγματι πιο οικονομικοί και με βάση ποιες μετρήσεις; Γιατί απειλούν την υγεία μας και το περιβάλλον; ...

Πριν από μερικά χρόνια θυμάμαι τις μεγάλες εκστρατείες της greenpeace και διαφόρων ΜΜΕ που έσπευσαν να μας πείσουν να αντικαταστήσουμε τους κοινούς μας λαμπτήρες πυράκτωσης με αυτούς που ονομάζουμε “εξοικονόμησης ενέργειας”(CFL). Μέσα σε αυτούς και ο υπογράφων, έσπευσα να αλλάξω όλους τους λαμπτήρες μου, αν και το κόστος τότε ήταν λίγο τσουχτερό. Ήθελα να βοηθήσω το περιβάλλον με μια νέα τεχνολογία πολλά υποσχόμενη, ενώ παράλληλα θα πετύχαιναν και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού, αυτό που λένε “ενεργειακό αποτύπωμα”.

Από τότε έχει κηρυχθεί ένας πόλεμος κατά των λαμπτήρων πυρακτώσεως (των παλαιών κοινών) και μια "οικολογική" παραζάλη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε έναν αγώνα αντικατάστασης όλων τον παλαιών λαμπτήρων με τους γνωστούς CFL εξοικονόμησης ενέργειας.

Κάποια μέρα ένας φίλος μου έστειλε μια σελίδα στο διαδίκτυο όπου κάποιος αλλάζοντας τη λάμπα του (εξοικονόμησης ενέργειας), κατά λάθος του έπεσε και έσπασε.

Κατεβαίνοντας από τη σκάλα, πάτησε κάποιο γυαλί- δεν είναι ασυνήθιστο ατύχημα- και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Τόσο τραγικά που δεν τολμώ να βάλλω ολοκληρωμένες φωτογραφίες εδώ παρα σας δίνω μια ιδέα...
 
Η φωτογραφία είναι αρκετά σοκαριστική.

Όμως το θέμα δεν σταματάει σε αυτό το ατύχημα, αλλά στο ΤΙ περιέχουν οι νέες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που τις κάνει τόσο επικίνδυνες;
Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ επίσημος φορέας δεν μιλάει για την πλάνη και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον;
Γιατί σιωπά η Greenpeace, ενώ πλέον υπάρχουν ΕΠΙΣΗΜΕΣ έρευνες και στοιχεία;

Οι νέες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας εμπεριέχουν ποσότητα υδραργύρου.

Ο υδράργυρος είναι ένα φυσικό στοιχείο που έχει πολλές χρήσεις. Ωστόσο, ο υδράργυρος είναι ένα ισχυρό νευροτοξικό και προκαλεί μια ποικιλία από δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία λόγω της έκθεσης. Εκείνοι που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο από την έκθεση στον υδράργυρο είναι οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

Οι υποστηρικτές τους λένε πω οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (CFL) παρότι κοστίζουν περισσότερο πετυχαίνουν πολύ μεγαλύτερη οικονομία τόσο από τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης όσο και από τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει (όπως μας τα παρουσιάζουν) πως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα δουλέψουν λιγότερο αρα θα επιβαρύνουν λιγότερο και το περιβάλλον. Είναι όμως έτσι;

Από την άλλη πλευρά όμως ο υδράργυρος τις καθιστά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, τόσο σε άμεση επαφή μαζί του, όσο και με τα αέρια που οι λάμπες αυτές παράγουν. Επίσης Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) εκπέμπουν ραδιενέργεια. Αυτό είναι εύρημα του πρώην ανωτάτου στελέχους τής Greenpeace, επικεφαλής στο Αμβούργο Δρ Klaus Stanjek.

Λάμπες οικονομίας και Ραδιενέργεια

O κ. Stanjek ύστερα από έρευνα που διεξήγε κατ’ εντολή τής Greenpeace, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι επικίνδυνοι επειδή εκπέμπουν ραδιενέργεια και άλλα είδη ακτινοβολίας και ότι προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Ο κ. Stanjek, μεταξύ άλλων παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι λαμπτήρες υδραργύρου ή οι CLF:
1ο. Χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν από τους λαμπτήρες πυράκτωσης.
2ο. Τα συστατικά τους είναι εξαιρετικά τοξικά (χωρίς να υπολογίζουμε τον υπερτοξικό υδράργυρο) και η ανακύκλωσή τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον.
3ο. Εκπέμπουν ποικίλα είδη ακτινοβολίας, που αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
4ο. Η ποιότητα φωτός που παράγουν είναι «φτωχή», γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα υγείας σε ανθρώπους.
5ο. Μεταξύ των ακτινοβολιών που εκπέμπουν, ανιχνεύθηκε εκπομπή ραδιενέργειας!...

Το ερώτημα που τίθεται μετά από όλα αυτά, είναι γιατί η Greenpeace (που μάχεται τα πυρηνικά εργοστάσια), ενώ γνώριζε τα σοβαρά μειονεκτήματα των υδραργυρικών λαμπτήρων, επέλεξε να τους προωθήσει με τόσο δραστήριο και πετυχημένο τρόπο.


Η Κυρία της φωτογραφίας διάβαζε δίπλα απο λαμπατέρ που χρησιμοποιούσε λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας. 

Δείτε στο τέλος και το σχετικό video απο μαρτυρίες άλλων ανθρώπων.

Λάμπες εξοικονόμησης και Υδράργυρος

Υποστηρικτές τους λένε πως είναι πολύ μικρή, λιγότερο από τα συμβατικά θερμόμετρα υδραργύρου, αλλά ισχύει για ΟΛΕΣ τις εταιρίες; Μήπως κάποιες μάρκες εμπεριέχουν λιγότερο και άλλες περισσότερο και που αυτό αναγράφεται στη συσκευασία;

Κι αν ο υδράργυρος είναι αθώος, γιατί τα θερμόμετρα υδραργύρου έχουν αντικατασταθεί;

Αν λοιπόν η λάμπα (όχι η πυράκτωσης) σπάσει για κάποιο λόγο μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί:

Σαν πηγή για τα λεγόμενα μου χρησιμοποιώ μια μελέτη από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος τής πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και που μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Λαμπτήρες φθορισμού CFL είναι ενεργειακά αποδοτικές και βοηθούν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Αυτά τα φώτα είναι σε θέση να το πετύχουν αυτό επειδή περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου. Αν σπάσει στο πάτωμα μια τέτοια λάμπα τότε:

- Ανοίξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα για να αερίζετε την περιοχή για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Απενεργοποιήστε AC σας / ανεμιστήρα / θερμάστρα, ώστε να μην κυκλοφορούν κάθε ατμών υδραργύρου
- Τα μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
- Φοράτε κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως μάσκα για τη σκόνη και γάντια για να κρατήσει τη σκόνη- λάμπα και γυαλί από την εισπνοή ή επαφή με το δέρμα σας.
- Αφαιρέστε προσεκτικά τα μεγαλύτερα κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα ασφαλές κλειστό δοχείο. Στη συνέχεια, για να συλλέξετε τα μικρότερα κομμάτια και τη σκόνη, συνιστάται να χρησιμοποιείτε δύο χαρτόνια (δύσκαμπτα).
- Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα σφραγισμένο δοχείο και κλείστε το με κολλητική ταινία. Σκουπίστε την περιοχή με ένα υγρό πανί.

Αν η λάμπα έχει αφήσει υπολείμματα στο χαλί, η έκθεση της πολιτείας του Maine, προτείνει την αφαίρεση της περιοχής του τάπητα που έχει μολυνθεί και για προληπτικούς λόγους.
Τα ευρήματα τής έρευνας δημοσιεύθηκαν το Φεβρουάριο τού 2008 και τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά.

Ένα από τα ευρήματα τής έρευνας αναφέρει, πως μετά τη θραύση ενός λαμπτήρα υδραργύρου ο αέρας και το έδαφος είναι τα σημεία που μολύνονται περισσότερο με υδράργυρο.

1ο. Ο αέρας, επειδή ο υδράργυρος είναι πτητικός και η παραμένουσα ρύπανση στο έδαφος στέλνει στο γύρω χώρο υδραργυρικές αναθυμιάσεις.

2ο. Το έδαφος και ειδικότερα η συγκεκριμένη πηγή τού εδάφους, τού πατώματος ή κάποιου επίπλου, όπου παραμένουν υπολείμματα. Η συγκεκριμένη πηγή μολύνει, ειδικά τα παιδιά
που βρίσκονται σε κοντινή επαφή, αλλά και λόγω τής ευαισθησίας τους στον υδράργυρο.

Οι μεγαλύτεροι μολύνονται όταν ο υδράργυρος διεγείρεται με το περπάτημα ή με άλλους τρόπους.

Το πλέον θλιβερό για τους υποστηρικτές αυτών των λυχνιών και κυρίως για όλους τους άλλους, που αναγκάζονται να κινηθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, είναι το γεγονός ότι ακόμα και όταν ακολουθήθηκαν σχολαστικά μέτρα καθαρισμού, έτσι όπως δόθηκαν από την (κεντρική) Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι παρέμενε υδραργυρική ρύπανση σε κάθε είδος πατώματος, ξύλινο, με χαλιά ή με μοκέτες.

Λαμπτήρες «οικονομίας»: αποτελούν όχι μόνο «φάρσα» αλλά παράγουν επικίνδυνα ηλεκτρονικά και άλλα απόβλητα και - όπως τις χαρακτήρισε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ- είναι σαφώς επικίνδυνα.

Ο Κινέζος πανεπιστημιακός καθηγητής Ron Hui, θεωρείται αυθεντία στον τομέα φωτισμού. Ο Δρ Hui δήλωσε στο CNN, ότι ο ηλεκτρονικός εκκινητής των CFL λειτουργεί στους 105 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο η θερμοκρασία του όταν ανάβει η λάμπα αυξάνεται πολύ περισσότερο. Αύξηση κατά 10 βαθμούς, κάτι που συμβαίνει συνήθως μειώνει κατά 50% τη διάρκεια ζωής.

Οι λάμπες ¨οικονομίας" ζουν δηλαδή 6-9 μήνες, ειδικά σε ορισμένες περιοχές τού κόσμου, ενώ τόνισε ότι τα ηλεκτρονικά σκουπίδια τους θα μείνουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια. Εάν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός και το εύρημα μελέτης τής ΕΕ ότι το 80% από αυτούς δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν στις χωματερές, τότε η μόλυνση τού περιβάλλοντος αποκτά εφιαλτικά μεγέθη.

Ποιοι είναι οι καταλληλότεροι Λαμπτήρες;


Προς το παρόν η πιο ενδεδειγμένη λύση -αφήνοντας τις λάμπες πυρακτώσεως- είναι οι λάμπες LED, που είναι περισσότερο ανθεκτικοί από τους γυάλινους λαμπτήρες γιατί είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικό πλαστικό υλικό και δεν σπάνε εύκολα. Δεν περιέχουν επικίνδυνες ύλες, είναι ασφαλείς για οποιοδήποτε δωμάτιο και πρακτικοί ως προς την απόρριψή τους. Όμως και αυτές είναι πολύ φτωχές στο φάσμα του φωτός που εκπέμπουν και με κάνει επιφυλακτικό γιατι δεν γνωρίζουμε τι στοιχεία θα προκύψουν και γι αυτές τις λάμπες στο μέλλον

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επαινώντας την πρωτοβουλία τού δημάρχου του Λος Άντζελες να αλλάξει 140.000 δημόσιους λαμπτήρες πυρακτώσεως και υδραργύρου με τους κατά πολύ οικονομικότερους και φιλικότερους για το περιβάλλον λαμπτήρες LED, τόνισε ότι «εάν κάθε αμερικανική πόλη υιοθετούσε το μέτρο, θα γλιτώναμε δυόμισι ηλεκτρικούς σταθμούς ορυκτών καυσίμων», και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες θα δουν «πολύ σύντομα πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα τής δημόσιας φωταγώγησης στις πόλεις».(πηγή: εφημερίδα τα νέα)

Βέβαια το φως που παράγουν θέλει ακόμη αρκετές βελτιώσεις γι αυτό και η νέα τεχνολογία λέγεται OLED (organic light-emitting diode) που παράγουν φως ανάλογο με αυτό των παλιών συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως αλλά η τιμή τους προς το παρόν είναι απαγορευτική για χρήση στο σπίτι. ΘΑ είναι λεπτές, πανάλαφρες και θα μπαίνουν ακόμα και στα τζάμια του σπιτιού σας αφού θα είναι και διαφανής. Για όλα αυτά όμως πρέπει να ερευνήσουμε αρκετά ώστε να μην γίνουμε και πάλι θύματα μιας ΑΠΑΤΗΣ τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, όπως αυτής των "εξοικονόμησης ενέργειας" που τελικά αποδυκνείεται το μεγάλο και επικίνδυνο ΨΕΜΜΑ.

ΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ

Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια τους θα παραμείνουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια!
Περιέχουν ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ: υπερ-τοξικός για άνθρωπο και περιβάλλον!
Διακοπτόμενοι παλμοί φωτός ανά δευτερόλεπτο!
Εκπέμπουν επικίνδυνες ακτινοβολίες!
Βλαβερό το μπλε φάσμα τους για το ανοσολογικό και την ορμονική ισορροπία!


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγές:
California department of toxic substances control v alco pacific

Χρήστος Μουσουλιώτης Λάμπες "οικονoμίας": το Μεγάλο Λάθος
μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν σε παλαιότερη εκδοχή κάνοντας κλικ παρακάτω στην εικόνα και να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας 

Στο video που ακολουθεί θα δείτε έρευνα καναλιού σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία που αποδεικνύει ότι τα πράγματα είναι ανησυχητικά για τις επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων με πολλά δερματολογικά και οργανικά προβλήματα που οφείλονταν στη χρήση αυτών των λαμπτήρων
 Dirty Electricity - Part 1 - Rays of Rash Dirty Electricity - Part 2 - Dirty Energy Dirty Electricity - Part 3 - Reaction To Rays Dirty Electricity - Part 4 - Electrical Shock



Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το στο Facebook  με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου